At være brolægger har man været i gamle dage frem til nu

30 november 2020 anders_lundtang_hansen

Når man tager rundt i både Danmark og udlandet, så bliver man imponeret over de mange broer, der binder flere byer sammen.

Ofte ligger de større byer også ud til havområder, da det var transport og handel via søfarten, der gjorde stæderne rige, så de kunne blomstre, og byerne trak folk fra landet til, så de kunne finde arbejde her.

Et af den slags typer arbejde kunne være som brolægger, og det kunne man endda også finde i ældre byer i Sønderjylland, da har nogle rigtig gamle byer, hvorfor man kan møde en brolægger i Aabenraa dengang som nu.

For broerne bandt jo byerne sammen over floder, åer og meget andet, og det ville tage for lang tid at sejle over, så det var lettere at transportere varerne over en vej, der lå på en bro.

Således kan man også se, at metoderne til at bygge broer på har forandret sig radikalt gennem tiden.

Måden at være brolægger på har ændret sig

Som turist tager man billeder af de flotte stenbroer, der buer sig over forholdsvist smalle vandløb, som der gerne stadig skulle være skibstrafik gennem, hvorfor man ikke bare udlagde dem som veje.

Det har været imponerende, hvordan de kunne samle sten på den måde, så det ikke bare blev holdt sammen, men så de også kunne holde til tungt gods.

Faktisk bliver mange af den slags broer stadig benyttet i dag, hvor de har bevaret deres oprindelige udtryk.

Nu om dage er det meget hurtigere, end hvad det var dengang, når man skal bygge broer og være brolægger.

Man kan hurtigt på papiret regne ud, hvad man skal gøre, hvor mange man skal være om det, hvad man skal bruge af materiale, og hvor lang tid det vil tage at bygge.

Dengang stødte man på udfordringer undervejs, som man nu kan forundersøge sig fra.

Flere Nyheder