Fugning – hvad er det og hvorfor er det vigtigt?

26 oktober 2023 Signe Lindhard

editorial

Inden for håndværkerfaget er fugning af stor betydning, og det er ikke uden grund. Fugning udføres på mange områder – det kan være i forbindelse med vinduer, døre, badeværelser, terrasser osv. Formålet med fugning er at sikre, at der ikke kommer fugt eller træk ind i bygningen, samtidig med at det beskytter mod skimmelsvamp og andre skader.

Fugens funktion

Fugen er en forsegling mellem to bygningsdele – som regel mellem to mursten eller to profiler af en dør eller vindue. Fugen skal sikre at der ikke trænger fugt eller vind ind i bygningen, samtidig med at det forbedrer æstetikken.

Fugen skal være elastisk og tåle både bevægelse og varme. Hvis fugen ikke er i stand til at tåle bevægelser i bygningen, kan der opstå revner og huller, som kan medføre store skader. Det kan også medføre at fugemassen tidligt går i stykker på grund af temperaturændringer. I denne artikel giver vi en grundig introduktion til fugning, vigtigheden af fugning og hvordan du finder det rette firma, så du eksempelvis finder det rette fugefirma i Nordsjælland.

fugning

Hvilke former for fugning findes der?

Fugning kan udføres på flere måder, afhængigt af det pågældende sted, og hvilket materiale der skal fuges. De mest almindelige typer fugning er siliconefugning og akrylfugning.

Siliconefugning er velegnet til fugning af badeværelser og køkkener på grund af dets vandtætte egenskab. Det er også holdbart og elastisk, hvilket gør det ideelt til fugning af bevægelige bygningsdele. Akrylfugning bruges primært til døre og vinduer, da det tillader mindre bevægelser og ikke tager skade af vind og vand. Akryl absorberer ikke lugte og er let at rengøre.

Hvornår skal man få lavet fugning?

Hvis fugen er i stykker eller mangler, eller hvis du oplever problemer med fugt eller skimmelsvamp, er det tid til at få lavet en fugning. I de fleste tilfælde er det en god ide at få en professionel håndværker til at udføre fugearbejdet, da det kræver specialviden og -udstyr.

Fornuftig og regelmæssig vedligeholdelse er også nødvendigt for at forlænge fugemassens levetid. Et godt tip er at inspicere alle dine fuger regelmæssigt og sørge for at vedligeholde dem i tide for at undgå kostbar og potentielt farlig skade i dit hjem eller på din erhvervsejendom.

Fugning er en vigtig del af mange håndværksopgaver og er afgørende for at beskytte bygningens strukturelle integritet samt dens estetiske udseende. Der er forskellige former for fugning, og det er vigtigt at vælge den rigtige type fugemasse til opgaven. Regelmæssig vedligeholdelse og inspektion sikrer, at dit hjem eller virksomhed forbliver beskyttet mod de alvorlige skader, der kan følge af manglende fugning. Det er vigtigt at vælge et pålideligt og velrenommeret fugefirma, så du er i trygge hænder angående fugeopgaver. Besøg Penka Fugning, som er specialiseret i alle slags fugeopgaver. 

Flere Nyheder