Fyrværkeri – Det smukkeste ved nytårsaften

19 juli 2020 Lykke Holzmann Søby

Nytårsaften ville ikke være komplet uden den spektakulære lyd af festfyrværkeri og oplysningen af himlen over det ganske, danske land omkring midnatstid. Men hvorfor er fyrværkeri så populært i Danmark og hvordan opstod traditionen?

Traditionen for at skyde det nye år ind med fyrværkeri er langt fra ny. Det menes, at krudtet for første gange oplyste himlen ved nytår helt tilbage i det 17. århundrede, da København var under belejring af Sverige.

Under belejringen, der varede fra 1658 fra 1660, blev kanoner fyret af tre gange fra Københavns befæstninger på nytårsdag som et tegn på modstand. I pausen mellem kanonskuddene fyrede soldater og folk i byen deres egne våben af.

Senere – i starten af 1900’erne – begyndte bordbombetraditionen, et lille fyrværkeri, der kan bruges inde i huset til at affyre konfetti, at vinde popularitet. Det kunne man finde i det eksklusive Daells Varehus katalog i 1942.

Selvom det visuelle element i fyrværkeri er imponerende, menes det, at deres høje lyde er den originale årsag til brugen af fyrværkeri. Man mente i gamle dage at de høje lyde kunne skræmme onde ånder væk fra det nye år, som man var ved at gå ind i.

Fyrværkeri er stadig meget populært blandt os danskere. Cirka 27 procent af befolkningen planlægger hvert år at købe fyrværkeri til nytårsaften, hvor 7% forventer at bruge mindst 800 kroner.

Fyrværkeri spiller også en rolle i en travl aften på skadestuer over hele landet. I de tidlige timer af 2017 blev der for eksempel anmeldt 237 personskader på landets hospitaler som et resultat af ulykker med fyrværkeri.

Dyr er heller ikke helt vilde med fyrværkeri, og de kan komme til skade. Derfor er det vigtigt at man passer meget på når man har med fyrværkeri at gøre. Det er meget smukt og en tradition, vi skal holde fast i, men pas på dig selv og andre.

Flere Nyheder