Hvad er hydraulik egentlig for en størrelse?

18 maj 2020 anders_lundtang_hansen

Du har måske hørt om hydrauliske funktioner i fysiktimerne, men du lærte måske aldrig helt at forstå, hvad det reelt gik ud på.

Måske har du endda observeret hydraulik i Vordingborg af alle steder, hvor du blev præsenteret for en mekaniske, der kørte på hydrauliske principper.

Det kunne endda tænkes, at man fik at vide, at det var nogle gamle principper, som man havde lært for lang tid siden af de gamle fysikere, og som man endda benyttede, før man havde dampmaskiner og elektronik til at gøre det for en.

Man måtte udnytte de principper mere manuelt, og man kunne aldrig helt regne med, at det blev i et ensformigt tempo nok til, at man kunne holde det samme pres hele vejen, så man kunne få foretaget det arbejde, man ønskede.

Det kan være lidt svært at forklare dig, hvordan hydraulik egentlig fungerer, og hvis vi helt ned i de specifikke principper om, hvordan hydraulik fungerer, men vi vil alligevel forsøge at forklare det i overordnede termer uden at blive langhåret, så du kan følge med.

Du kender måske det lille trick med, at man kan suge i et rør, hvis man vil have noget væske fra den ene beholder til den anden. Det duer jo ikke bare at lægge den slange derned i beholderne og vente, for så sker der ikke noget.

Man er nødt til at aktive dem, for at der sker noget.

Sådan er det også lidt med hydraulik, hvor man skaber et tryk eller et stød, så der bliver omdannet energi, som bliver sendt fra det ene område videre til det næste, som så for eksempel kan få en maskine til at virke, eller man kan sende elementer fra det ene område til det næste.

Dette kan være alt fra gas til vand eller damp endda.

Flere Nyheder