Murearbejdet før og nu
Murearbejdet har været kendt i næsten 1000 år og kom op fra Sydeuropa sammen med kristendommen. Det var behovet for at bygge større og flottere kirker til guds ære der fik håndværket til Danmark. I Ringsted ligger Skandinaviens ældste murstenskirke, Sct. Berndt. Den erstattede en trækirke og blev indviet i år 1174. Efterfølgende fandt man ud af, at der i den danske jord var masser af ler, hvilke gjorde den meget velegnet til at lave mursten.
Som tiden gik steg behovet for murstenshuse, som var langt mere velegnet til det kolde nord end træhuse. Behovet betød at det kom til et opgør i mellem murer og munke, som begge murerede og retten overgik til murerlauget og munkene henvist til at bede bønner og andet religiøst arbejde. I dag arbejdes der aktivt på at bibeholde de gamle mureteknikker, så de ikke går i glemmebogen.
Murearbejde i dag
I dag er murearbejdet et håndværk, som det tager flere år at lære og efterspørgselen er stadig lige stor. En murer laver mange forskellige opgaver. Fra at mure vægge op, så de er nemmere at tapetsere og male, til at mure facader op på gamle huse. Det kunne f.eks. være en murer i Ebeltoft.
De, murere, er med når der laves nye huse, både i forhold til at mure vægge op, sikre at badeværelset er lavet korrekt. Især vådområdet, hvor det er vigtigt at det er lavet korrekt, så der ikke er risiko for vandskader.
Meget af det arbejde som murere laver ses ikke direkte, men forskellen er markant. Alle der har prøvet at tapetere ved, at en væg som ikke er i vatter er langt svære at arbejde med, end hvis den er i vatter. Det betyder at det endelige resultat bliver langt bedre, hvis der har været en murer ind over og sikret at væggene er lavet korrekt.