Spar penge med en varmepumpe

28 marts 2020 lotte_hindsberg

Hvis du har et gammelt oliefyr eller et gasfyr og overvejer at få det skiftet ud, også gerne til en mere miljøvenligt varmekilde og samtidig også spare penge, bør du overveje at skifte til en varmepumpe. En varmepumpe får du som en tommelfingerregel 3 kW energi og varme ud af hver 1 kW du bruger. Ved et oliefyr hedder det som regel 1:1. Det gør en varmepumpe miljøvenlig, selvom den stadig ikke er CO2 neutral. Det er også derfor at der er mange penge at spare. Et anlæg er som regel tjent ind på 5-6 år og holder i omkring 15-20 år, alt afhængig hvilken type der er valgt. Tjek eventuel nettet for varmepumpe i Vojens, hvis du bor i det område. 

Der er 3 forskellige typer af varmepumper

Grundlæggende kan man dele de forskellige typer af varmepumper op i 3 forskellige typer. Jord til vand, luft til vand og luft til luft. De første 2 fungere stort set på samme måde. Jord til vand koster noget mere, men er også den mest effektive. Den har det minus, at det kræver at du får gravet rør ned i hele din have og den skal være af en bestemt størrelse. Alternativt er et luft til vand et godt valg. Den er ikke helt så effektivt, men er også noget billigere, da der ikke skal graves rør ned. Begge løsninger udnytter temperaturforskellen og via den laves der varme, som via varmepumpen spredes ud i boligen.

Den sidste type luft til luft er meget billigere og ikke nær så effektiv som de 2 andre og egner sig derfor bedst til kolonihaver, sommerhuse og andre fritidshuse. Til gengæld kan du for få penge sikre, at der ikke kommer fugt og fugtskader i løbet af vinteren ved at have en lav temperatur i huset hele året rundt. Om sommeren kan du bruge anlægget som A/C, hvis det er for varmt.

Flere Nyheder